Frontgebied

Strijd op de vierkante meter

plaquette

Frontgebied

Erlecom kwam na Operatie Market Garden in de frontlinie te liggen. De grens tussen de Duitsers en de Geallieerden liep vanaf de Thornse Molen tot aan de Waal. Zeker drie verhalen van die tijd zijn algemeen bekend. Later komen die op deze pagina te staan. Hieronder vind je alvast een kleine samenvatting

Erlecomseweg 14

Op 4 mei 2011 is op de boerderij van Lianne Kerkhof aan de Erlecomseweg 14 een plaquette onthuld als eerbetoon aan daar gesneuvelde Amerikaanse soldaten van de 82ste Airbornedivisie. De daar gevestigde Amerikaanse post werd op 3 oktober 1944 getroffen door Duits granaatvuur. Drie para's kwamen om. Zeven anderen, onder wie de commandant, raakten zwaargewond.
Omroep Gelderland maakte er opnames


Ernest Harrison

ernest harrisonOp 28 januari 1945 stierf de Canadese soldaat Ernest David Harrison bij een vuurgevecht in Erlecom. Hij was op verkenning in Duits gebied. De 21-jarige soldaat werd door de Duitsers in de tuin van een toen nog aan de Leuthse zijde van de dijk staande boerderij begraven. Op die Duffeltdijk staat een monument ter nagedachtenis aan hem.
Zijn zus Beatrice Messinger begon een zoektocht naar haar omgekomen broer en het verhaal van zijn dood. Het is te lezen op haar website Finding my brother Ernest.


Erlecomsedam

veritable Operatie Veritable gaat van start op 7 februari 1945. Vijfendertigduizend Geallieerde voertuigen trekken De Ooijpolder in. Ter verdediging blazen de bezetters de Erlecomsedam, Kapitteldijk en de Querdamm op. Het gebied wordt geïnundeerd met twee meter hoog water. De dag erna trekken vanuit Nijmegen twee brigades van de 2e Canadese Infanteriedivisie met Buffalo's de Ooijpolder en Duffelt in en bevrijden Leuth. De operatie zal nog voortduren tot 11 maart 1945.

Hieronder een militaire kaart uit 1944.
militaire kaart